Introducing Holistik x 10DAYS

23-10-2019 | door: Janneke Koelemaij

Introducing Holistik x 10DAYS

Categorie: News

Een samenwerking die is ontstaan uit het verlangen om bepaalde waarden en lifestyle choices die voor ons heel belangrijk zijn, te delen. Om dit te realiseren zijn we een samenwerking aangegaan met de bijzondere meiden van @holistiknl. Samen hebben we een verzameling content gemaakt waarvan we denken dat dit voor jullie interessant zal zijn. Iedere maand zullen we video’s en blog posts met je delen over verschillende onderwerpen, maar allemaal gerelateerd aan een Holistische levensstijl.

Onderaan deze pagina vind je onze eerste aflevering, waarin Evelyn en Karlijn spreken met de 10DAYS oprichtsters Barbara en Myon, over hoe zij balans in hun leven houden. We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden! ❤️

Omdat het holisme ook op het 10DAYS HQ aan het opborrelen is, hebben we vanuit 10DAYS een aantal vragen op Evelyn en Karlijn van Holistik afgevuurd. Deze vragen en natuurlijk de antwoorden hierop(!) lees je hieronder.


Wat is de hoofdgedachte/kern van holisme?
Karlijn: Het holisme is geen religie maar een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Zodra je je verbonden voelt met alles wat er is, handel je als vanzelf met meer respect voor mens, dier en natuur.

Toch gaat het holisme niet alleen over verbonden zijn met de wereld om je heen. De relatie die je met jezelf hebt, is minstens zo belangrijk. Het holisme kan jouw leven ook − of misschien wel juist! − op individueel niveau een stuk lichter en leuker maken. Leven vanuit een holistische grondslag betekent vooral dat je probeert te leven vanuit liefde en vertrouwen in plaats vanuit angst.

Hoe kun je een holistische levensstijl integreren in je dagelijkse werkzaamheden? 
Karlijn: Dat zit ‘m zeker in het begin in de kleine beslissingen. Eet vaker plantaardig, verruil je tandpasta een paar keer per week voor een fluoride-vrije variant en slik minimaal één keer per dag een negatief bericht in over een ander persoon.

Besef dat terwijl je deze micro beslissingen maakt, je hiermee een bijdrage levert aan een gezondere, liefdevollere planeet.  

Hoe zou een (werk-)dag eruitzien als je deze dag volledig zou leven/indelen op holistische wijze?
Karlijn: Oei, dat is een goeie vraag… Die zou er dan zeker weten anders uitzien dan hoe wij de dagen regelmatig doorbrengen ;-). Wij zitten te veel, drinken regelmatig te veel koffie (ook al is het decaf: koffie = koffie) en brengen net als de meeste andere Nederlanders te weinig tijd buiten door. Maar wat we wel doen om zo holistisch mogelijk de dag door te komen zijn een paar dingen. Wij beginnen de dag bijna altijd met een kop koffie samen. Dit is het moment waarop we samen zijn en bespreken hoe het met elkaar gaat los van werk. Ook borrelen er regelmatig de beste ideeën op tijdens deze koffie sessies.

Evelyn: Wat we ook belangrijk vinden is voeding die gedurende de dag echt voedt in plaats van vult. Streng vegan zijn we niet, echter eten we bijna altijd plantaardig op kantoor en zo onbewerkt mogelijk. Holistik werkt samen met een team en we vinden het belangrijk daarin ruimte te maken voor een ieders persoonlijke struggles die we allemaal zo af en toe hebben. Door een kop thee te drinken, even te praten over dingen buiten werk en door soms te zeggen ‘ga lekker naar huis, er zijn belangrijkere dingen nu te doen dan werk’ hebben we een enorm betrokken team.   

"Het holisme is geen religie maar een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel."

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de holistische levensstijl en wat is voor jullie het keerpunt geweest om dit te integreren in jullie eigen leven?
Karlijn: We misten in 2015 zelf een plek om dagelijks naar toe terug te gaan voor inspiratie op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en een duurzame manier van leven met een ‘green glamour’ touch. In 3,5 jaar tijd is Holistik uitgegroeid tot een platform waar mensen mogen groeien, het leven vieren, elkaar helpen en zorg dragen voor de aarde. 

Om het platform te bouwen hebben we ons eigen spaargeld ingezet dat we vroeger met vakkenvullen hebben verdiend. Een heel spannende stap natuurlijk, maar we wilden dat Holistik een 100% onafhankelijke titel zou worden. Dat is gelukt en maakt ons volledig vrij om het platform precies zo in te richten zoals wij denken dat het klopt.

Beach