Introducing Holistik x 10DAYS

23-10-2019 | door: Janneke Koelemaij

Introducing Holistik x 10DAYS

Categorie: News

Een samenwerking die is ontstaan uit het verlangen om bepaalde waarden en lifestyle choices die voor ons heel belangrijk zijn, te delen. Om dit te realiseren zijn we een samenwerking aangegaan met de bijzondere meiden van @holistiknl. Samen hebben we een verzameling content gemaakt waarvan we denken dat dit voor jullie interessant zal zijn. Iedere maand zullen we video’s en blog posts met je delen over verschillende onderwerpen, maar allemaal gerelateerd aan een Holistische levensstijl.

Onderaan deze pagina vind je onze eerste aflevering, waarin Evelyn en Karlijn spreken met de 10DAYS oprichtsters Barbara en Myon, over hoe zij balans in hun leven houden. We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden! ❤️

Omdat het holisme ook op het 10DAYS HQ aan het opborrelen is, hebben we vanuit 10DAYS een aantal vragen op Evelyn en Karlijn van Holistik afgevuurd. Deze vragen en natuurlijk de antwoorden hierop(!) lees je hieronder.


Wat is de hoofdgedachte/kern van holisme?
Karlijn: Het holisme is geen religie maar een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Zodra je je verbonden voelt met alles wat er is, handel je als vanzelf met meer respect voor mens, dier en natuur.

Toch gaat het holisme niet alleen over verbonden zijn met de wereld om je heen. De relatie die je met jezelf hebt, is minstens zo belangrijk. Het holisme kan jouw leven ook − of misschien wel juist! − op individueel niveau een stuk lichter en leuker maken. Leven vanuit een holistische grondslag betekent vooral dat je probeert te leven vanuit liefde en vertrouwen in plaats vanuit angst.

Hoe kun je een holistische levensstijl integreren in je dagelijkse werkzaamheden? 
Karlijn: Dat zit ‘m zeker in het begin in de kleine beslissingen. Eet vaker plantaardig, verruil je tandpasta een paar keer per week voor een fluoride-vrije variant en slik minimaal één keer per dag een negatief bericht in over een ander persoon.

Besef dat terwijl je deze micro beslissingen maakt, je hiermee een bijdrage levert aan een gezondere, liefdevollere planeet.  

Hoe zou een (werk-)dag eruitzien als je deze dag volledig zou leven/indelen op holistische wijze?
Karlijn: Oei, dat is een goeie vraag… Die zou er dan zeker weten anders uitzien dan hoe wij de dagen regelmatig doorbrengen ;-). Wij zitten te veel, drinken regelmatig te veel koffie (ook al is het decaf: koffie = koffie) en brengen net als de meeste andere Nederlanders te weinig tijd buiten door. Maar wat we wel doen om zo holistisch mogelijk de dag door te komen zijn een paar dingen. Wij beginnen de dag bijna altijd met een kop koffie samen. Dit is het moment waarop we samen zijn en bespreken hoe het met elkaar gaat los van werk. Ook borrelen er regelmatig de beste ideeën op tijdens deze koffie sessies.

Evelyn: Wat we ook belangrijk vinden is voeding die gedurende de dag echt voedt in plaats van vult. Streng vegan zijn we niet, echter eten we bijna altijd plantaardig op kantoor en zo onbewerkt mogelijk. Holistik werkt samen met een team en we vinden het belangrijk daarin ruimte te maken voor een ieders persoonlijke struggles die we allemaal zo af en toe hebben. Door een kop thee te drinken, even te praten over dingen buiten werk en door soms te zeggen ‘ga lekker naar huis, er zijn belangrijkere dingen nu te doen dan werk’ hebben we een enorm betrokken team.   

"Het holisme is geen religie maar een levensovertuiging waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel."

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de holistische levensstijl en wat is voor jullie het keerpunt geweest om dit te integreren in jullie eigen leven?
Karlijn: We misten in 2015 zelf een plek om dagelijks naar toe terug te gaan voor inspiratie op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en een duurzame manier van leven met een ‘green glamour’ touch. In 3,5 jaar tijd is Holistik uitgegroeid tot een platform waar mensen mogen groeien, het leven vieren, elkaar helpen en zorg dragen voor de aarde. 

Om het platform te bouwen hebben we ons eigen spaargeld ingezet dat we vroeger met vakkenvullen hebben verdiend. Een heel spannende stap natuurlijk, maar we wilden dat Holistik een 100% onafhankelijke titel zou worden. Dat is gelukt en maakt ons volledig vrij om het platform precies zo in te richten zoals wij denken dat het klopt.

Beach

 

"Soms heb ik ineens een mooi gesprek met een onbekend iemand, dat je je echt 'connected' voelt."

 

Hoe ervaren jullie de maatschappelijk groeiende behoefte aan een holistisch leven?
Evelyn: Holistik bereikt maandelijks ruim 350.000 unieke bezoekers. Een holistische manier van leven is dus geen vluchtige hype meer. Het wekt de interesse van een steeds grotere groep mensen. Niet zo gek, want we leven in een wereld die steeds sneller, individualistischer en virtueler wordt. Een plek waar miljoenen mensen zich depressief en disconnected voelen. Dat terwijl we ons het gelukkigst voelen als we leven in verbinding. Het instinctieve gevoel ergens bij te willen horen zit nu eenmaal diepgeworteld in elk mens. We willen onze lezers (weer) laten voelen dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Want als één ding ons duidelijk is geworden in het leven, dan is het dit: je gelukkig voelen begint bij verbinding. Verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en – voor diegenen die ervoor open staan – zelfs met de kosmos. 

Holistik is het online kampvuur waar je altijd welkom bent. Een veilige plek langs jouw levenspad waar je tot rust kunt komen, waar je kunt luisteren naar de verhalen van anderen terwijl je jouw lichaam en ziel verwarmt. Kom je bij ons zitten?




Een bedrijf oprichten en draaien met 2 vergt enorm veel tijd van de eigenaren. Daarnaast zijn jullie ook het gezicht naar buiten en steken jullie hier veel energie in. (Hoe) lukt het jullie in dit enorm drukke zakelijke bestaan toch tijd te vinden stil te staan bij gezondheid, sport, voeding en spiritualiteit?
Karlijn: Dit gaat eigenlijk op een heel natuurlijke manier. Overdag ben ik regelmatig op pad met Evelyn. Het bezoeken van events, onze social kanalen bijhouden, samenwerkingen opzetten met partners en het merk 'Holistik' laten groeien heeft onze focus momenteel.

De dag sluit ik bijna altijd af met een uurtje bewegen. Van yoga tot pilates en van high intensity training tot movement therapy: Onefit is mijn beste vriend! Het zit zo in mijn DNA om dagelijks een uur te bewegen en om gezond te eten.

Mijn aandachtspunt is vooral het bewaken van grenzen. Ruimte maken voor alles wat er nog meer is in mijn leven naast Holistik heeft op dit moment mijn focus. Niet op alles gelijk enthousiast ‘ja’ zeggen. Maar eerst goed voelen en ook zakelijk bekijken wat een samenwerking ons financieel oplevert.

Karlijn: Ik vind geluk in de natuur, eten, kunst en muziek. Eigenlijk in alles wat door mensen is gecreëerd vanuit hun intuïtie, dus een heel pure bron. Dat kan mij diep ontroeren. Maar ik vind ook geluk in regelmatig uit mijn comfort zone treden en verbinding voelen met anderen. Soms heb ik ineens een mooi gesprek met een onbekend iemand, dat je je echt 'connected' voelt.

Het leven zit vol verrassingen. Soms klein, soms groot. Geluk zit 'm er in deze te ontdekken en jezelf toestaan erop te vertrouwen dat ze echt zijn - ook al kun je niet alles rationeel verklaren’.  

Food



Hoe zou de collectie of een chapter van 10DAYS eruitzien als dit een holistisch thema zou hebben? Welke items, stoffen en kleuren zouden dan absoluut niet mogen ontbreken? En waarom? Wat maakt 10DAYS en Holistik een goede match? Evelyn & Karlijn: We zijn dol op simpele maar elegante kleding, gemaakt van natuurlijke materialen in zachte, vrouwelijke tinten. We houden van 10DAYS omdat het comfortabel, maar verrassend is. Het merk is een mooie match met Holistik omdat het laat zien dat stylish & sustainable heel goed samengaan. Items die wat ons betreft niet zouden mogen ontbreken? Kleding die gekleurd is met biologische verf en met een zo laag mogelijke toxische belasting voor de aarde.  

Wil je meer weten over een realistische en praktische manier om holisme in jouw leven te integreren? Evelyn en Karlijn schreven het Holistik handboek: waarin je alle tools aangereikt krijgt om jouw holistische levenspad te kiezen.



Benieuwd naar het antwoord van Barbara en Myon? Bekijk het interview hieronder!