10+ CARE TIPS

Hoe je je 10DAYS garderobe uitspoelt, repareert, opfrist en verzorgt om er nog langer van te kunnen houden.

ONAANGENAME GEUREN

Azijn is uitstekend om geur te bestrijden. Meng wat azijn met water en spray het direct op de vlek. Laat het tien tot vijftien minuten zitten of week het even in een mengsel van 2/3 water en 1/3 azijn. Wrijf er bij hardnekkige zweetvlekken ook wat zout in. Wanneer de vlekken verdwenen zijn laat je je kledingstukken buiten in de zon drogen.

WOL WASSEN

Wol hoeft niet regelmatig gewassen te worden, je kledingstuk luchten is voldoende. Wil je je kledingstuk toch wassen? Gebruik dan een mild wasmiddel en een waszak van gaas. Was met de hand of op een wol- of fijn wasprogramma. (Zorg dat je altijd eerst het wasvoorschrift in het label hebt gelezen.)

WITTE WAS

Is je favoriete witte was niet meer zo wit? Laat verkleuringen verdwijnen met behulp van wat citroensap en baking soda. Mix dit duo met water tot een mengsel. Wrijf vervolgens in de verkleurde delen en laat het een uur of twee intrekken. Was het daarna en laat het in de zon drogen. Zo kun je weer genieten van je helder witte was!

WOL DROGEN

Na het zorgvuldig wassen van je wollen kledingstuk (lees eerst het wasvoorschrift), wikkel je deze in een handdoek om voorzichtig het overtollige water eruit te drukken. Leg je kledingstuk daarna plat te drogen op een droge handdoek. Wring je kledingstuk niet uit, dit beschadigt de vezels en je trui kan daardoor zijn vorm verliezen.

ZIJDE WASSEN

Zijde is van nature een delicate stof en moet voorzichtig behandeld worden. Soms is stomen de enige optie. Was het anders met de hand of in de machine, maar volg altijd de instructies op het wasvoorschrift.

Zijde mag alleen in koud water worden gewassen, met een wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen. Nooit in de droogtrommel, en vermijd uitrekken als het nat is. Vlekken kunnen voorzichtig met water worden behandeld, maar spoel het hele kledingstuk daarna zorgvuldig uit, anders kan er een watervlek achterblijven.

KATOENVERZORGING

Katoen kan veel verdragen en kan zonder al te veel problemen worden gewassen, gedroogd en gestreken. Houd lichte kledingstukken helder door vlekken voor te behandelen in gebieden zoals onderarmen, halslijnen en manchetten. Maar vermijd bleekmiddel, want hiermee beschadig je de stof en bovendien is het slecht voor het milieu. Probeer in plaats daarvan citroensap (voor vlekken) of azijn voor het verwijderen geurtjes.

KATOEN EN LINNEN STRIJKEN

Linnen en katoen kun je op de hoogste temperatuur strijken. Zorg voor maximale hitte en strijk wanneer het zo vochtig is dat er stoom ontstaat, hierdoor wordt het strijken makkelijker. Besproei indien nodig met extra water.

STRIJKEN

Wees lief voor je kleding en strijk het goed. Strijk geen kleding als het niet geheel schoon is. Door de hitte van het strijkijzer kunnen vlekken zichtbaar worden. Als je niet zeker weet hoe je gevoelige kleding zal reageren, leg dan een schone doek tussen de kleding en het strijkijzer. Een alternatief? Strijk je kledingstuk binnenstebuiten. Op het wasvoorschrift staat duidelijk vermeld hoe je je favoriete kledingstukken het beste kunt beschermen.